Obesitas bij kinderen heeft vaker medische oorzaak dan gedacht | NU

Ernstige obesitas bij minderjarigen heeft vaker een medische oorzaak dan gedacht, melden onderzoekers van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en Amsterdam UMC dinsdag. Volgens hen geldt dit voor 20 procent van de kinderen met ernstige obesitas, terwijl in medische literatuur over ongeveer 5 procent wordt gesproken.

Het verschil valt volgens de twee arts-onderzoekers te verklaren doordat er niet eerder zoveel aandacht is besteed aan de mogelijke onderliggende medische oorzaken.

In Nederland hebben ongeveer achttienduizend kinderen ernstige obesitas. Bijna driehonderd van hen hebben meegewerkt aan het onderzoek. Met verschillende testen en metingen zijn de onderliggende oorzaken van hun overgewicht achterhaald.

Er werden veel verschillende zeldzame erfelijke aandoeningen geconstateerd. “Bij deze kinderen zit de oorzaak van de obesitas dus echt in de genen”, aldus de onderzoekers. “Bij andere kinderen waren medicijngebruik of eerder opgelopen hersenschade de hoofdoorzaak van hun hoge gewicht.”

De behandeling van sommige kinderen werd na het onderzoek aangepast. Sommige deelnemers kregen medicijnen waar ze eerder niet voor in aanmerking kwamen.

“Bij sommige kinderen met ernstige obesitas kan het zinvol zijn om te zoeken naar een onderliggende medische oorzaak waar je een gerichte behandeling voor kan starten”, zegt onderzoeker Lotte Kleinendorst. “Daarnaast levert een dergelijke diagnose veel begrip van de omgeving op. Dat kan steun geven aan kinderen en hun ouders.”