Komrads bespaart met hun APL sneakers van appelleer jaarlijks ongeveer 26 miljoen liter water

Kies daarom op internationale appeldag voor de meest duurzame sneaker ooit!

Donderdag is het internationale appeldag. Ja, we horen je denken: ‘weer zo’n opmerkelijke feestdag’. Maar voordat jij dit bericht wegklikt, willen we je graag laten kennismaken met de Belgische Komrads APL. Deze sneakers zijn gemaakt van appelleer en bekroond tot de meest duurzame sneakers ooit.

Toegegeven: het begrip duurzaam voelt vandaag de dag vrij abstract. Maar omdat Komrads het volledige productieproces in kaart brengt, weet het schoenenmerk precies wat het voor de wereld betekent. Zo heeft Komrads het afgelopen jaar 865.000 douchebeurten van 5 minuten uitgespaard, ten opzichte van een leren schoen. Dat gaat om een besparing van 25.950.000 liter. Dat is ruim 71.095 liter per dag.

Niet alleen water wordt uitgespaard. Er vindt ook 62 procent minder Co2 uitstoot plaats, ten opzichte van een leren sneaker. Een snelle rekensom leert ons dat we met de sneakers van appelleer 895.275 aan onnodige kilometers per jaar besparen. Dat staat gelijk aan ruim 22 keer de wereld rond.

De Komrads APL modellen bestaan uit 55 procent appelafval, 40 procent kunsthars en 5 procent PU’s, een plastic derivaat. Dat laatstgenoemde is een noodzakelijke stof, omdat het de schoen stevig houdt en het daardoor langer meegaat. Door uitgebreid onderzoek weet het Belgische merk dit percentage ongekend laag te houden. Daarnaast is de zool volledig gemaakt van gerecycled rubber en bestaan de voering en veters uit gerecycleerd katoen en plastic flessen.

De sneakers zijn naast duurzaam, ook heel stijlvol. Het Antwerpse designbureau ‘Studio van A’ nam het ontwerpproces voor hun rekening. Het resultaat? Tijdloze sneakers in de kleuren apple green, ocean blue, earth red, iron black, antique pink en soft blue met wit als basiskleur. Daarnaast zijn de Komrads APL verkrijgbaar in effen wit en zwart.

De geschiedenisboeken in met Komrads

De keuze voor appelleer mag dan baanbrekend zijn, de allereerste Komrads zagen al het levenslicht in de jaren ’50. Het merk was het antwoord op de populaire Amerikaanse Converse All Stars. Fast forward naar een nieuwe eeuw brachten de Belgische Mark Vandevelde en Greet Goegebuer de cultsneaker in 2015 opnieuw tot leven. Vier jaar later introduceerden de ondernemers dit duurzame alternatief voor leer. Tegenwoordig vindt de productie van de Komrads sneakers onder sociaal verantwoorde arbeidsomstandigheden plaats. Zo komen de grondstoffen uit Spanje en Italië en de sneakers worden in Portugal geproduceerd.

Volledige transparantie over het productieproces

Bij de aanschaf van een Komrads sneaker weet je dus dat je schoen duurzaam en onder goede omstandigheden gemaakt is. Het sneakermerk is daar volledig transparant over. Daarom werken ze samen met de onafhankelijke partij BCOME. Niet alleen ondersteunt het internationale duurzaamheidsauditbureau (mode)merken bij het inzichtelijk maken van het productieproces, ook voorzien ze elke schoen van een rapport met scores. Zo kun je als consument makkelijk terugzien hoe Komrads scoort op het niveau van transparantie, mens, natuur en mate van circulariteit. Zo weet jij precies wie jouw schoenen heeft gemaakt, of dat onder goede arbeidsomstandigheden en tegen een correct loon is gegaan en welke route je schoenen hebben afgelegd op weg naar jouw kledingkast.

De prijzen voor de unisex sneakers liggen tussen de €139 voor het lage model en €154 voor het hoge model. Maten gaan van 36 tot 46. Alle Komrads-sneakers zijn vegan en PETA-approved.

Over Komrads

Komrads sneakers werden voor het eerst gemaakt in de Sovjet-Unie. De productie werd stopgezet in 2009, toen de Oost-Europese fabriek zich enkel nog wilde toeleggen op het maken van werkschoenen en regenlaarzen. De Belgische Mark Vandevelde en Greet Goegebuer besloten het merk in 2015 nieuw leven in te blazen, maar dit keer met zero impact. De schoenen worden daarom sinds kort geproduceerd in Portugal, omdat het Zuid-Europese land vooroploopt met duurzaam produceren. Daarnaast kunnen daar goede werkomstandigheden worden gegarandeerd. Het resultaat? De allereerste 100% vegan sneaker collectie uit België.