Het wordt een plaknacht: ‘Eet een pittige curry om af te koelen’ | NU

Op veel plaatsen kwam de temperatuur vrijdag boven de 30 graden uit. In de nacht naar zaterdag koelt het echter niet heel erg af, en zeker in de steden blijft het warm. Hoe kom je deze nacht door? NU.nl vroeg het aan een slaapexpert. “Eet een pittige curry.”

Volgens meteoroloog Leon Saris van Weerplaza gaat het een echte tropennacht worden. “De koudste plek wordt niet kouder dan 17 graden en op de meeste plaatsen zal het ver boven de 20 graden blijven. Zeker in de steden is het lastig afkoelen.”

“De warmte die overdag is verzameld, kan komende nacht moeilijk weg doordat er bewolking uit het zuidwesten over Nederland komt, die als een deken over het land blijft hangen”, zegt Saris. “Er staat wel wind, maar die komt uit het zuiden en brengt warme lucht vanuit BelgiĆ« mee.”

Pas in de loop van de ochtend draait de wind naar het westen en treedt er verkoeling op.

‘Door pittig eten ga je zweten’

Hoe overleef je een plaknacht? Slaapexpert Winni Hofman van Somnio heeft enkele tips voor de zwetende slaper. “Een pittige curry als avondmaaltijd klinkt misschien wat raar, maar in veel tropische landen is dat heel normaal”, zegt Hofman. “Door pittig eten ga je zweten, en daardoor koelt je lichaam af.”

Koud douchen is geen goed idee, zegt Hofman. “Juist een warme douche voor het slapen zorgt voor afkoeling. Hoewel een koele douche in eerste instantie lekker voelt, stimuleert het koude water de doorbloeding, waardoor je het na het douchen juist warm krijgt. Warm douchen opent daarentegen je poriĆ«n en de warmte kan daarna uit je lichaam ontsnappen.”

‘Hou de slaapkamer overdag donker’

Om je slaapkamer koel te maken en te houden, moet je – zeker als je geen airconditioning hebt – overdag al maatregelen nemen, zegt Hofman. “Hou de slaapkamer ook overdag donker en de slaapkamerramen dicht, zo blijft het koeler in de kamer. En zet vlak voor het slapen gaan alle ramen helemaal open als het buiten koeler is dan binnen.”

Wat dan ook helpt, is een ventilator voor het open raam zetten. Die blaast dan koelere lucht de kamer in. “En hang een koele, natte en niet druipende doek voor het open raam of voor de ventilator om voor koelere lucht te zorgen. En ijswater in een kruik of in een sproeifles naast het bed kan in extreem hete nachten voor snelle afkoeling zorgen”, zegt Hofman.

Mocht het allemaal toch niet lukken, dan is er geen reden tot paniek, denkt Hofman. “Een nachtje slecht slapen kan geen kwaad, daar kunnen we best tegen. Zeker nu er een weekend achteraan komt waarin de temperatuur ook in de nacht weer naar beneden gaat.”